21.07.2011 16:37

Viete čo jete! Margarín alebo maslo?

 Margarín bolo pôvodne pre morky. Malo to byť krmivo, po ktorom mali rýchlo rásť moriaky. Tých ale namiesto toho tento „zázrak“ zabíjal. Čo všetko obsahuje, a čo nám hrozí?

Pôvodne bol margarín biela hmota bez chuti a zápachu, tak do nej postupne pridali žlté farbivo a umelú príchuť, a začali ho predávať namiesto masla. 

AKÝ JE ROZDIEL MEDZI MARGARÍNOM A OBYČAJNÝM MASLOM? 

Obe majú rovnaké množstvo kalórií. Maslo má, pri 8 gramoch oproti 5 gramom v margaríne, o niečo viac nasýtených tukov. Maslo podporuje vstrebávanie mnohých ďalších živín z iných jedál a má veľa výživových výhod, zatiaľ čo v margaríne je len pár, a to ešte pridaných chemických látok! Maslo chutí oveľa lepšie než margarín a môže povzniesť chuť ostatných jedál. 

Margarín zvyšuje tzv.zlý cholesterol a znižujú dobrý.

Margaríny obsahujú veľmi veľa transfigurovaných mastných kyselín (niektoré cez 50%). Vie však niekto, čo je v tých zvyšných 50 %? Podľa poslednej štúdie Harvard Medical, môže konzumácia margarínu, v porovnaní s tými, ktoré konzumujú rovnaké množstvo masla, zvýšiť počet ochorení srdca u žien o 53%.

1. Zvyšujú celkový cholesterol a LDL (to je ten škodlivý cholesterol) a znižujú HDL cholesterol, (prospešný cholesterol). 

 2. Až päťnásobne zvyšujú ohrozenie rakovinou.

 3. Znižujú kvalitu materského mlieka.

 4. Znižujú odpoveď organizmu na antigén (imunita). 

 5. Znižujú odozvu tela na inzulín.

Transfigurované tuky sú neprirodzené, a preto ju telo nikdy nemôže stráviť a spotrebovať vo forme energie. Ale ani správne vylúčiť. Hromadí sa v ňom, lepia sa na bunky, ktoré dusia. Upcháva to artérie, stučňuje pečeň a bez ohľadu na telesnú námahu alebo cvičenie s tým nič neurobíte. Takže mŕtvica, infarkt, zlyhanie pečene alebo obličiek alebo rakovina „číhajú“ hneď za rohom. 

Ak necháte margarín vonku, nepriblížia sa k nemu ani hlodavci, ani iný hmyz. Dokonca sa nepokazí a nezačne páchnuť.

NEVERÍTE? SPRAVTE SI POKUS! 

Kúpte si umelý jedlý tuk, otvorte ho a nechajte niekde vonku v tieni alebo v garáži. Po niekoľkých dňoch pozorovania si všimnete niekoľko vecí:

* Nepriblížia sa k tomu žiadny hlodavci, žiadny hmyz, ani otravné muchy, ba ani šváby;

* Ani po rokoch sa nepokazí a nezačne páchnuť;

* Nemá žiadnu výživnú hodnotu, takže to nič nebude žrať, a nič na tom, ani v tom nebude;

* Dokonca aj plesne a mikroorganizmy sa tomu vyhnú.

 Maslo je prírodný produkt, zatiaľ čo margarín vyrábajú zložitým technologickým procesom.

VPLYV MARGARÍNU NA ĽUDKSÝ ORAGNIZMUS 

Podľa portálu mwm.cz väčšina odborníkov na výživu dnes vyhlasuje, že obyčajné maslo je lepšie - ak ho jeme s mierou. Nie je pochýb o tom, že maslo je prírodný produkt, zatiaľ čo margarín musí byť vyrábané zložitým technologickým procesom, a nie sú teda prírodným tukom.

Margarín by zostal bez výdatnej pomoci farbív a iných prísad nevábnou šedivou hmotou. Do masla, na rozdiel od margarínu, nemusí byť vitamíny pridávané umelo.

Maslo obsahuje prírodné vitamíny, z ktorých sú najdôležitejšie A a D. Vitamín A je potrebný pre dobrý zrak a zdravú pokožku, a navyše je dôležitý antioxidant.

Vitamín D podporuje vstrebávanie vápnika, dôležitého prvku pre zdravé kosti a zuby.

  

—————

Späť


Vytvorte si web zdarma! Webnode